Κρέοντος 93, Αθήνα - Σεπόλια
dfoufopoulos@yahoo.com | 210 5127205 - 697 2858778

Πολιτογράφηση αλλοδαπών

Πολιτογράφηση αλλοδαπών

Τα πρώτα βήματα για Ελληνική ταυτότητα

Η διαμονή ενός αλλοδαπού στην Ελλάδα επιτρέπεται για λόγους που αφορούν ενίοτε εργασία, ύπαρξη οικογένειας, μακροχρόνια εγκατάσταση, σπουδές και πολλές άλλες περιπτώσεις που αφορούν τις άδειες διαμονής. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση όπου ένας αλλοδαπός έχει αναπτύξει σοβαρούς δεσμούς με την Ελλάδα και επιθυμεί να λάβει ελληνική ταυτότητα, δηλαδή ελληνική ιθαγένεια; Τότε μιλάμε για διαδικασία «πολιτογράφησης αλλοδαπών».

Παρενθετικά: Η γέννηση στην Ελλάδα προσδίδει ελληνική ιθαγένεια. Το ίδιο και η κατάταξη στις ένοπλες δυνάμεις (στρατός).

Τι πρέπει να γνωρίζω για την πολιτογράφηση: (Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας).

Με την πολιτογράφηση αλλοδαπού, το ελληνικό κράτος αφού κάνει δεκτή την αίτηση του αλλοδαπού του χορηγεί ελληνική ιθαγένεια και ελληνική ταυτότητα. Έτσι ο αλλοδαπός αποκτά τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους Έλληνες πολίτες.

Η απόφαση πολιτογράφησης είναι μια ατομική διοικητική πράξη και εκδίδεται κατόπιν αίτησης του αλλοδαπού. Ωστόσο, οι αιτήσεις πολιτογράφησης που έχουν κατατεθεί και δεν έχουν ακόμη εξεταστεί είναι πάρα πολλές με αποτέλεσμα να εξετάζονται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις:

Τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε είναι: 1) Ο αλλοδαπός που υποβάλλει αίτηση πρέπει να είναι ενήλικος (18 ετών). 2) Να μην έχει ποινικές καταδίκες για εκ δόλου αδίκημα όπως περιγράφονται στον Νόμο. 3) Να βρίσκεται νόμιμα στην Ελλάδα και να μην έχει εκδοθεί σε βάρος του απόφαση απέλασης. 4) Να έχει συμπληρωθεί ο ελάχιστος χρόνος απαιτούμενης νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα. ΠΡΟΣΟΧΗ: θα πρέπει σε ολόκληρο το χρονικό διάστημα να είναι νόμιμη η διαμονή του αλλοδαπού στην Ελλάδα.

Η αίτηση υποβάλλεται στον Δήμο όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του αλλοδαπού.

Δύο ενήλικες μάρτυρες Έλληνες πολίτες βεβαιώνουν ότι γνωρίζουν τον αλλοδαπό.

Η αίτηση, οι δηλώσεις και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (ενδεικτικά όλες οι άδειες διαμονής, διαβατήρια, φορολογικά στοιχεία, στοιχεία εργασιακής απασχόλησης, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης κλπ) συγκεντρώνονται από αρμόδιο Υπάλληλο του Δήμου και σχηματίζεται «φάκελος αίτησης για πολιτογράφηση» μαζί με παράβολο υπέρ ελληνικού Δημοσίου και φωτογραφίες του αλλοδαπού. Ορισμένα στοιχεία όπως ποινικές καταδίκες, ύπαρξη απέλασης κλπ αναζητούνται από τον ίδιο τον Δήμο αυτεπαγγέλτως.

Εξέταση φακέλου πολιτογράφησης αλλοδαπού

Εφ΄όσον ο φάκελος είναι πλήρης εξετάζεται από την επιτροπή πολιτογράφησης. Εκεί μπορεί να κληθεί ο αλλοδαπός για να περάσει από «συνέντευξη». Πρακτικά, πρέπει να δώσει ορισμένες απαντήσεις στην επιτροπή για να διαπιστωθεί με φυσική αυτοπρόσωπη παρουσία ότι ο αλλοδαπός έχει πράγματι αναπτύξει δεσμούς με την Ελλάδα. Η θετική εισήγηση της επιτροπής οδηγεί έκδοση απόφασης και ορκωμοσία του αλλοδαπού ως Έλληνας πλέον πολίτης.

Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης ο αλλοδαπός έχει δικαίωμα να υποβάλλει αντιρρήσεις ενώπιον του Συμβουλίου Ιθαγένειας. Εάν το συμβούλιο κάνει δεκτές τις αντιρρήσεις τότε εκδίδεται απόφαση πολιτογράφησης. Εάν οι αντιρρήσεις απορριφθούν τότε ο αλλοδαπός μπορεί να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια και να ζητήσει την ακύρωση της απορριπτικής απόφασης.

Η διαδικασία πολιτογράφησης αλλοδαπού μπορεί να γίνει και αυτοπροσώπως χωρίς βοήθεια τρίτου προσώπου. Η εμπειρία όμως απέδειξε ότι η πολιτογράφηση πρέπει να γίνεται με συνδρομή εξειδικευμένου Δικηγόρου ώστε να ολοκληρωθεί με ασφάλεια, άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία.