Κρέοντος 93, Αθήνα - Σεπόλια
dfoufopoulos@yahoo.com | 210 5127205 - 697 2858778

Τροχαίο ατύχημα

Τροχαίο ατύχημα

Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας.

  1. Καλέστε αμέσως την άμεση δράση (100 ή 112), τον Δικηγόρο σας και την ασφαλιστική εταιρία (το τηλέφωνό της θα το βρείτε στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο).
  2. Εάν έχετε τραυματιστεί μην προσπαθήσετε να κινηθείτε αλλά ζητήστε βοήθεια και καλέστε ασθενοφόρο. Η ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΕΧΕΙ. Αν υπάρχει τραυματίας στη μέση του δρόμου φροντίστε να σταματήσετε την κυκλοφορία και χρησιμοποιήστε το ειδικό τρίγωνο αρκετά μέτρο πίσω από το σημείο του τροχαίου.
  3. Τραβήξτε άμεσα με το κινητό σας φωτογραφίες από το συμβάν, τα εμπλεκόμενα οχήματα στο σημείο που βρίσκονται αλλά και φωτογραφίες από πιο μακριά για να φαίνεται καθαρά όλο το σημείο του τροχαίου.
  4. Αναζητήστε οποιοδήποτε αυτόπτη μάρτυρα και ζητήστε του το τηλέφωνό του και τα στοιχεία του για να σας βοηθήσει. Η αναζήτηση μαρτύρων είναι μια δύσκολη διαδικασία που πρέπει να γίνει άμεσα.
  5. Μην μετακινείτε τα οχήματα μέχρι να έρθει η Τροχαία (εφ΄όσον αυτό είναι δυνατόν).

Η  Τροχαία θα πραγματοποιήσει επιτόπια αυτοψία δηλαδή θα καταγράψει το συμβάν στα βιβλία συμβάντων και θα φτιάξει «σχεδιάγραμμα» το οποίο είναι χρήσιμο για κάθε επόμενη ενέργεια. Ο δικηγόρος σας σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος δύναται να σας συμβουλέψει με τον ορθό τρόπο.

Εάν υπάρξει τραυματισμός ή θάνατος όπου συνήθως μιλούμε για σωματική βλάβη από αμέλεια ή αντίστοιχα ανθρωποκτονία από αμέλεια, σχηματίζεται και ποινική δικογραφία καθώς οι πράξεις αυτές τιμωρούνται από τον Νόμο. Αν υπάρχουν μόνο υλικές ζημίες δεν σχηματίζεται ποινική δικογραφία καθώς η «φθορά ξένης ιδιοκτησίας» από αμέλεια ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει από την πρώτη στιγμή να δηλώστε στο αστυνομικό όργανο εάν υπάρχει τραυματισμός σας.  Η τροχαία επίσης θα κάνει αλκοτέστ στους οδηγούς των οχημάτων και θα προσπαθήσει να βρει μάρτυρες και άλλα χρήσιμα στοιχεία. Αν κάποιος μάρτυρας αρνείται να δώσει τα στοιχεία του ζητήστε την βοήθεια της αστυνομίας.

Αν υπάρχουν μόνο υλικές ζημίες και ο ένας από τους οδηγούς ομολογεί πως φταίει αυτός τότε μπορείτε να κάνετε «φιλικό διακανονισμό» ή αλλιώς φιλική δήλωση, ώστε να αποζημιωθείτε από την ασφαλιστική εταιρία άμεσα και γρήγορα.

Αν υπάρχει τραυματισμός, η Τροχαία θα καλέσει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα (οδηγούς αλλά και αυτόπτες μάρτυρες) στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για να δώσουν καταθέσεις κάποια άλλη ημέρα. Θα πρέπει επίσης να δηλώσει κάθε οδηγός τόσο στην Τροχαία όσο και στην Ασφαλιστική Εταιρία εάν φταίει ή όχι (θετική ή αρνητική δήλωση). Προσοχή όμως καθώς τόσο η σωματική βλάβη από αμέλεια όσο και η ανθρωποκτονία από αμέλεια σε τροχαίο διώκονται αυτεπαγγέλτως δηλαδή ο υπαίτιος οδηγός θα είναι κατηγορούμενος (υπάρχει δυνατότητα δικαστικού συμβιβασμού σε μεταγενέστερο στάδιο).

Ο δικηγόρος Φουφόπουλος Δημήτριος δύναται να σας εκπροσωπήσει σε υποθέσεις τροχαίων ατυχημάτων.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Από την πρώτη στιγμή σε περίπτωση που έχετε τραυματιστεί ΜΑΖΕΥΕΤΕ ΟΛΑ τα σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν την κατάσταση της υγείας σας και τα έξοδα που κάνετε,  ιατρικές εξετάσεις, εξιτήριο Νοσοκομείου, αποδείξεις φαρμακείου, γνωματεύσεις ιατρών κλπ.

Για τις υλικές ζημίες και τα διαφυγόντα σας κέρδη θα πρέπει να συγκεντρώσετε  αποδείξεις από τυχόν μετακινήσεις με ταξί, βεβαιώσεις αποδοχών από εργασία, τιμολόγια επισκευής αυτοκινήτου σε περίπτωση που δεν σας καταβληθεί αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρία, κλπ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΚΑΘΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΤΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ Η ΝΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ. ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΗΝ ΤΟ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ Η΄ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ «ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ» ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΑΣ.