Η νέα απόφαση σε υπόθεση που χειρίστηκε ο Δικηγόρος Δημήτρης Φουφόπουλος με αριθμό 3054/2022 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών θίγει δύο πολύ ενδιαφέροντα ζητήματασχετικά με την δικαστική συμπαράσταση.
- Σε περίπτωση που η χρόνια και σοβαρή νόσος αποδεικνύεται από έγγραφα το Δικαστήριο μπορεί να κρίνει ότι ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ (άρθ. 804 παρ. 2 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας) και
- Η αίτηση για θέση ατόμου σε δικαστική συμπαράσταση μπορεί να υποβληθεί από άτομο με συγγένεια πρώτου βαθμού (πχ από την μητέρα του ασθενή) ενώ ταυτόχρονα να ζητείται και να ορίζεται άλλο διαφορετικό πρόσωπο ως δικαστικός συμπαραστάτης. Δηλαδή δεν απαιτείται να ταυτίζεται ο αιτών με το πρόσωπο του δικαστικού συμπαραστάτη (στη συγκεκριμένη περίπτωση η αίτηση υποβλήθηκε από την μητέρα αλλά ορίστηκε δικαστικός συμπαραστάτης η αδερφή της ασθενούς)
Διαβάστε την απόφαση εδώ
********************
Λίγα λόγια για την δικαστική συμπαράσταση: Δικαστική συμπαράσταση είναι η κατάσταση στην οποία υποβάλλεται ένα πρόσωπο με αίτηση στο Δικαστήριο εφ’ όσον το πρόσωπο αυτό δεν έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί τον εαυτό του και να καλύπτει μόνο του τις ανάγκες του και για τον λόγο αυτό να χρειάζεται την βοήθεια (δηλαδή την συμπαράσταση) ενός άλλου προσώπου που θα μεριμνά και θα φροντίζει για τις υποθέσεις του. Για να υποβληθεί ένα πρόσωπο σε δικαστική συμπαράσταση πρέπει να βρίσκεται σε αδυναμία διαχείρισης των υποθέσεών του (άρθρο 1666 ΑΚ). Η αδυναμία αυτή είναι αποτέλεσμα είτε πνευματικής διαταραχής, με την έννοια ότι το άτομο πάσχει από κάθε είδους ψυχική νόσο (άνοια, alzheimer κτλ) , είτε σωματικής αναπηρίας, η οποία μπορεί να έχει προέλθει τόσο εκ γενετής όσο και μεταγενέστερα (π.χ. κώφωση, τύφλωση, κινητικά προβλήματα). Σπανίως υπάρχουν και άλλοι λόγοι που οδηγούν σε δικαστική συμπαράσταση πχ τοξικομανία κλπ.
Τα πρόσωπα που δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση για δικαστική συμπαράσταση διαφέρουν ανάλογα με το είδος της αδυναμίας του προσώπου. Πιο συγκεκριμένα:
Α) Ψυχική ή διανοητική διαταραχή: Ο πάσχων, ο σύζυγος, τα τέκνα, οι γονείς του, ο εισαγγελέας και το Δικαστήριο αυτεπάγγελτα
Β) Σωματική αναπηρία: Μόνο ο παθών
Γ) Ασωτία, τοξικομανία, αλκοολισμός: Ο πάσχων, ο σύζυγος, τα τέκνα, οι γονείς του, ο εισαγγελέας και το Δικαστήριο αυτεπάγγελτα
***********************
Το δικαστήριο μπορεί να επιλέξει ελεύθερα το πρόσωπο που θα διοριστεί ως δικαστικός συμπαραστάτης υπό τους όρους του Νόμου. Το πρόσωπο αυτό μπορεί να έχει προταθεί από τον πάσχοντα, μπορεί όμως να είναι και κάποιο άλλο που κρίθηκε καταλληλότερο για να αναλάβει την επιμέλεια του προσώπου που τίθεται σε δικαστική συμπαράσταση.
****************************
Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης το Δικαστήριο έχει τις εξής επιλογές:
Α) Να θέσει το πρόσωπο σε στερητική δικαστική συμπαράσταση, με την έννοια ότι ο πάσχων θα είναι εντελώς ανίκανος να προβεί μόνος του σε ορισμένες ενέργειες.
Β) Να θέσει το πρόσωπο σε επικουρική δικαστική συμπαράσταση, με την έννοια ότι ο πάσχων θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη (συναίνεση) του συμπαραστάτη του για να προβεί σε ορισμένες ενέργειες. Η συναίνεση του δικαστικού συμπαραστάτη είναι πάντοτε γραπτή και δίνεται πριν την τέλεση της πράξης.
Τόσο η στερητική όσο και η επικουρική δικαστική συμπαράσταση μπορεί να είναι πλήρης, όταν αφορά όλες τις ενέργειες του προσώπου ή μερική, όταν αφορά ορισμένες ενέργειες του προσώπου τις οποίες κατονομάζει το Δικαστήριο.
Έτσι προκύπτουν οι κατηγορίες (άρθρο 1676 ΑΚ):
Πλήρης στερητική δικαστική συμπαράσταση
Μερική στερητική δικαστική συμπαράσταση
Πλήρης επικουρική δικαστική συμπαράσταση
Μερική επικουρική δικαστική συμπαράσταση
Συνδυασμός στερητικής και επικουρικής δικαστικής συμπαράστασης
Τα αποτελέσματα της δικαστικής συμπαράστασης αρχίζουν από τη δημοσίευση της απόφασης (άρθρο 1681 ΑΚ). Υπεύθυνος πλέον για όλες τις δικαιοπρακτικές ενέργειες του ενδιαφερόμενου είναι ο δικαστικός συμπαραστάτης, ο οποίος είτε ενεργεί για λογαριασμό και στο όνομα του ενδιαφερόμενου είτε εγκρίνει τις σχετικές του ενέργειες ανάλογα με την κατηγορία της δικαστικής συμπαράστασης, η οποία επιλέχθηκε.
Για οποιαδήποτε υπόθεση αφορά δικαστική συμπαράσταση επικοινωνήστε με τον Δικηγόρο Δημήτριο Φουφόπουλο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΦΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΚΡΕΟΝΤΟΣ 93, ΑΘΗΝΑ – ΣΕΠΟΛΙΑ
2105127205 , 6972858778
dikigoros-foufopoulos.gr